GYIK

A Kaméleon Olvasóklub egy négyfordulós levelezőjáték alsó tagozatosok számára. A játék célja megismertetni és megszerettetni a kortárs gyerekirodalmat a kisiskolásokkal, fejleszteni a szövegértésüket, bővíteni az ismereteiket.

Az olvasás össztantárgyi feladat. Akinek jó a szövegértése, az jobban teljesít minden tantárgyból, könnyebben sajátít el idegen nyelveket és magabiztosabban tájékozódik a világban.

Ahhoz, hogy egy gyerek szövegértése jó legyen, elengedhetetlen, hogy minél többet olvasson. Ezért fontos, hogy olyan könyveket adjunk a kezükbe, melyeket könnyen megszeretnek, melyek témája az ő mindennapi életükről szól, adott esetben humorosak, ám sosem nélkülözik az irodalmi igényességet.

A játék egy tanéven keresztül zajlik. A játékban részt vevő gyerekek évi négy alkalommal egy igényesen összeállított, szépen illusztrált feladatlapot kapnak.

Minden évfolyam más-más műből kap szemelvényt, érdeklődési körükhöz és olvasásértési szintjükhöz igazítva.

A feladatok izgalmasak, kreatívak, változatosak és különböző nehézségűek.

2-4. osztályosok esetében, az első három körben a feladatlap első része egy szemelvényt tartalmaz egy kortárs gyerekirodalmi műből, majd ahhoz kapcsolódóan tíz kérdést, illetve a második részben egy klasszikus vagy népmese címét. Ez utóbbi mesét a gyerekeknek maguknak kell megkeresniük a könyvtárban vagy az otthoni könyvespolcon, elolvasniuk, majd egyénileg megoldaniuk az ehhez kapcsolódó öt feladványt.

Az elsősöknél az első két fordulónál főleg az olvasás- és írástanulás előkészítésén van a hangsúly, és a feladatlap elolvasásához, kitöltéséhez szülői, pedagógusi segítséget kérünk. Csak kevés szöveget, és csupán 10 feladatot kapnak, a feladatok összeállításánál pedig szem előtt tartjuk a diszlexia-prevenciót is. Tehát regisztráljanak bátran ők is, a játékban való részvételnek nem előfeltétele, hogy tudjanak olvasni, nem is kell írniuk, a feladatokat simán, nevetve meg tudják majd oldani!

Természetesen van, még egyszer játszhat velünk, a negyedik osztályos feladatlapot fogja megkapni.

A játékban való eredményes részvételhez nem szükséges a könyvet megvásárolni, elég a szövegrészletet és a megkeresett mesét figyelmesen elolvasni.

A kitöltött feladatlapokat a csapat koordinátorának kell összegyűjtenie és postáznia nekünk, az általunk már megcímzett és felbélyegzett válaszborítékban. (Az egyéni játékosok szüleik segítségével postázhatják vissza a feladatlapokat.)

A lapokat kijavítjuk, értékeljük és egy apró ajándék kíséretében visszaküldjük a gyerekeknek.

MINDENKI! A végig jól teljesítő diákok pedig év végén könyvjutalomban részesülnek.

Évente új szemelvényeket választunk ki, mindig igyekszünk a legfrissebb kiadványokból válogatni. Az alábbi linken tekinthető meg az aktuális könyvlista.

Aktuális könyvlista

Gyakorlatilag bárki: pedagógus, könyvtáros vagy szülő. Feladata, hogy a feladatlapokat szétossza a gyerekek között, majd a kitöltött lapokat postázza nekünk.

A jelentkezni az alábbi linken lehet: https://konyvkozosseg.hu/olvasoklub/regisztracio/
(Figyelem, a regisztráció csak Desktop nézetben működik!)

A játék díja 5000 Ft/fő (4×1250 Ft), amely tartalmaz minden költséget: az előre megcímzett, felbélyegzett borítékokat, mappát a feladatlapokhoz, fordulónként egy-egy apró ajándékot, jutalomkönyvet (az összes feladatlap teljes kitöltése esetén).

Sikeres jelentkezés után kapunk egy visszaigazoló e-mailt, amely tartalmazza a játékosok nevét, csoportját, és a csoport szervezőjének nevét és elérhetőségeit. Ez a levél tartalmazza a választható fizetési módokat is.

– Készpénzzel: fizetési lehetőség a Csimota Kiadónál nyitvatartási időben:
1094 Budapest Tűzoltó utca 1/B.
Nyitvatartás:
Kedd: 9:00-18:00, szerda: 09:00-15:00, csütörtök: 09:00-18:00 (Szabó Sándor, telefonszám: +36.203 166 671)

– Átutalással: a Kaméleon Könyvközösség K&H Banknál vezetett számlájára: 10401000-50526677-55811017. Kérjük, hogy a közleményben azt a kódot adja meg, ami a visszaigazoló levélben található, hogy a befizetést azonosítani tudjuk: pl: F00233 + Nagy Milán KÉRJÜK, HOGY A KÓDOT ÉS A JÁTÉKOS NEVÉT PONTOSAN MÁSOLJA BE A KÖZLEMÉNY ROVATBA.

– Csoportos fizetés: amennyiben egy csoport részvételi díját egyben utalja át, kérjük, hogy a fizetési kódokat mindenképp sorolja fel a közlemény rovatban. (Ha túl sok lenne a kód, akkor amennyiben lehetséges, -tól,-ig tüntesse fel, ha erre sincs mód, akkor csak a csoport nevét, és külön e-mailben kérnénk a kódokat részletezve.Így biztosan megfelelően tudjuk adminisztrálni a befolyó összeget.)

– Bankkártyával: a levélben megadott linkre kattintva tud fizetni.

Amennyiben a fizetésről számlát szeretne, a megadott linkre kattintva mindenképpen töltse ki a számlázási adatokat.

Külföldi utalás esetén az alábbi számlára kérnénk a befizetést:

NÉV: Kaméleon Könyvközösség Alapítvány
BANK: K&H BANK ZRT H-1095 BUDAPEST, LECHNER ÖDÖN FASOR 9.
IBAN: HU44 1040 1000 5052 6677 5581 1017
SWIFT CODE: OKHBHUHB

Ha megtetszik a fordulóban szereplő könyv, 20% kedvezménnyel megrendelheted: https://www.csimota.hu/kameleon-olvasoklub oldalon.

Azok, akik 10 fő felett vállalják a szervezést és maguk javítanak, 10% jutalékot kapnak minden játékos után, amit levásárolhatnak a Csimota Kiadó (https://csimota.hu) kínálatából (2022. június 30-ig), a további részletekkel kapcsolatban keresd Valtinyi Lídiát a lido@csimota.hu címen.

+MEGLEPETÉS
Minden szervező, akinek 10 fő feletti csoportja van, választhat magának egy kiadványt a https://csimota.hu oldal kínálatából!

A Kaméleon Olvasóklubba egész évben lehet még jelentkezni, az utólag jelentkezők mindig a következő forduló postázásakor kapják meg az aktuális és korábbi feladatlapjaikat. (FIGYELEM! Csak azoknak tudjuk időben kiküldeni a feladatlapokat, akiknek a tervezett postáz ELŐTT EGY HÉTTEL BEÉRKEZIK a részvételi díja!)

A játékot igyekeztünk az iskolai szünetekhez és ünnepekhez igazítani, a részletes időpontokat az alábbi linken lehet elérni: Olvasóklub időpontok

A feladatlapokat Koósné Sinkó Judit mestertanár állítja össze, aki az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója. Publikációi a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) nyilvános felületén: Koósné Sinkó Judit (Magyar nyelv és irodalom)

Természetesen, a honlapunkról a korábbi feladatlapokat le lehet tölteni.

2022/23-as tanév
1. osztály – Baba néni és Márk
2. osztály – Ramszesz 80 gyereke
3. osztály – A kék madár
4. osztály – A virágot jelentő deszkák

2021/22-es tanév
1. osztály – A bátyám öccse
2. osztály – Gibbon és makákó 3. – A nagy félreértés
3. osztály – Andris és a fehér démon
4. osztály – Putifár tanár úr visszavág

2020/21-es tanév
1. osztály – Alfa bácsi titka
2. osztály – És akkor jött még egy!
3. osztály – Dodó
4. osztály – Csak neked akartunk jót

2019/20-as tanév
1. osztály – Róka útra kel
2. osztály – Kökény és Bozont
3. osztály – Todó kitálal a sportról
4. osztály – Királyok – Bibliai történetek

2018/19-es tanév
1. osztály – Alfabéta és a negyvennégy rabló
2. osztály – Lámpaoltó Pöttyös néni
3. osztály – József – Bibliai történetek
4. osztály – Magyar mesék lázadó lányoknak

2017/18-as tanév
1. osztály – Az én nagypapám
2. osztály – Jövőmenők
3. osztály – Bolygóvadászok
4. osztály – Az informatikus kutyája
4. osztály – Nyári nyomozás

2016/17-es tanév
1. osztály – Add a mancsod!
2. osztály – Cukrozott omlett
3. osztály – Bence és a türkiz Nabu
4. osztály – Dettikéről és más istenekről

2015/16-os tanév
1. osztály – Alma utca 22.
2. osztály – Végtelen sál
3. osztály – Sündör és Niru Sündör nyomában
4. osztály – Nick és Tesla veszélyes laboratóriuma

2014/15-ös tanév
1. osztály – A londoni mackók
2. osztály – Ördögbőr grófja – rettentő kalózmesék
3. osztály – Misu és a piros kenu
4. osztály – Ábrándok könyvtára

2013/14-es tanév
1. osztály – Palkó
1. osztály – Menjünk világgá!
2. osztály – Szárnyak és paták
3. osztály – Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)
4. osztály – Idődetektívek. Összeesküvés a Holtak Városában

2012/13-as tanév
1. osztály – Leon és a környezetvédelem
1. osztály – Irány Panama
2. osztály – A világ összes kincse
3. osztály – A kék bolygó története
4. osztály – Trapiti

2011/12-es tanév
1. osztály – Friss tinta!
2. osztály – Lenka
3. osztály – Csoda és Kósza körül a Föld
4. osztály – Helka
4. osztály – A kétbalkezes varázsló

A 2022/23-as tanévben közel 1600 játékosunk volt az ország különböző részeiről.
Reméljük, hogy a következő tanévben többen leszünk!
Idén is sikerült több külföldön élő magyar közösséget is elérni. Nagyon örültek, hogy egy ilyen igényes program keretében tudják a magyar nyelvi kapcsolatot erősíteni, ami nem mindig könnyű külföldön. Több nagyobb csoportunk volt: Luxemburgban, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Ausztriában, Bécsben az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének csapata. Ezen felül pedig két nagyobb csoportunk volt Szlovákiában, Jövőre ezek a csoportjaink várhatóan újabb játékosokkal bővülnek.

Természetesen, a postázással és a további részletekkel kapcsolatban keress minket, írj a kameleon.olvasoklub@gmail.com címre.

Az alábbi címen lehet minket elérni: kameleon.olvasoklub@gmail.com

EZ CSAK AZOKRA VONATKOZIK, AKIK KORÁBBAN MÁR REGISZTRÁLTAK JÁTÉKOST AZ OLVASÓKLUBBA! Erre az e-mail címre (sanya@csimota.hu Szabó Sándor) kérnénk egy levelet a játékos nevével, osztályával, születési évével, az iskolájának a nevével és a szülő e-mail címével, illetve, hogy melyik Olvasóklubos csoporthoz szeretnénk csatlakoztatni.

A jelentkezni egész évben lehet, az utólag jelentkezők mindig a következő forduló postázásakor kapják meg az aktuális és korábbi feladatlapjaikat. (FIGYELEM! Csak azoknak tudjuk időben kiküldeni a feladatlapokat, akiknek a tervezett postáz ELŐTT EGY HÉTTEL BEÉRKEZIK a részvételi díja!)

Be kell lépni az oldalra, majd a Csoportjaim aloldalon a játékosunk nevére kattintani. Itt az Áthelyzés indítása gombra kell kattintani, és itt ki lehet választani azt a csoportot, ahová szeretnénk jelentkezni.